Bezienswaardigheden en leuke excursies op Kos

Als je een vakantie op Kos viert dan is het natuurlijk ook leuk om iets van het eiland te zien. Op Kos vind je meerdere bezienswaardigheden en mooie dorpen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Op deze pagina hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden van Kos op een rijtje gezet. Ook hebben we een aantal populaire excursies vermeld die je in Kos kunt boeken. Vaak kun je deze via de reisorganisatie boeken (via de host of hostess ter plaatse) of via de vele excursiekantoren die je overal op het eiland tegenkomt.

Tours en excursies reserveren

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Kos bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Kos.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen in Granada
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours in Kos via GetYourGuide

Mandráki Haven

De meeste toeristen bezoeken de Mandráki haven in Kos-Stad om van hieruit een excursie te beginnen. Verschillende boten liggen er aangemeerd en maken zich gereed voor uiteenlopende bestemmingen. Je kunt hier bijvoorbeeld een oversteek maken naar de Turkse badplaats Bodrum, maar ook snorkel- en duik excursies behoren tot de mogelijkheden. De vissersboten die je er nog veelvuldig tegenkomt, brengen al vroeg in de ochtend de vers gevangen vis aan wal, die vervolgens verkocht wordt op de markt in de haven. De Mandráki haven heeft nog historische onderdelen zoals delen van de oude muren. Direct achter de haven ligt immers de oude stad. De gezellige boulevard leent zich uitstekend voor een ontspanning wandeling langs het water en de gezellige Mandráki haven van Kos.

De Mandráki Haven in Kos-Stad

Paleis van Justitie

De rechtbank van Kos is gehuisvest in een in Italiaanse stijl opgetrokken bouwwerk. De stompe toren met daarin een uurwerk heeft een prominente plek aan het water veroverd. ‘Palazzio di Giustizia’ werd omstreeks 1927 gebouwd in Kos-Stad en is sindsdien in gebruik als rechtbank. Tegenwoordig zijn er ook nog andere overheidskantoren gevestigd.

Bezoek aan Nisyros

Het vulkanische eiland Nisyros is prima te bezoeken vanuit Kos. Het eiland heeft een oppervlakte van ‘slechts’ 41 vierkante kilometer en er wonen slechts zo’n duizend inwoners. Vanuit Kos Stad kun je met de boot naar Nisyros, waar je de centraal op het eiland gelegen vulkanische krater bezoekt. Dit is de grootste krater van het eiland. Op verschillende plekken kun je ervaren dat het een slapende vulkaan is. Je ziet stoom uit gaten uit de grond komen en ruikt de zwavelgeur op verschillende plekken op het eilandje.
Meestal krijg je bij deze excursie ook nog vrije tijd in Mandraki, het karakteristieke hoofddorp van Nisyros.

Spookdorp Oud-Pyli

In de bergen van Kos ligt een spookdorp. Dit is Oud-Pyli (Palio Pyli of ook wel als Paléo Pilí geschreven). Dit dorp ligt op de berg Dikeos op enkele kilometers afstand van het hedendaagse Pyli. De oorsprong van het dorp is terug te voeren naar de middeleeuwen, toen hier in de elfde eeuw na Christus een kasteel gebouwd werd. In latere tijden zijn hier ook woonhuizen en twee kerken gebouwd. Een cholera-epidemie heeft ervoor gezorgd dat het dorp rond het jaar 1830 verlaten werd. Daarna is er verval ingetreden. Tegenwoordig kun je in het bergachtige terrein een aantal ruïnes zien en op veel plekken zelfs niet meer dan hoopjes met stenen. Palio Pyli is gratis te bezoeken. Houd er wel rekening mee dat je aardig wat meters omhoog (en naar beneden) moet lopen over matige bergpaadjes.

Oud-Pyli

Drie eilanden excursie

Erg populair onder Kos-gangers is de zogenaamde ‘Drie eilanden excursie’. Hierbij bezoek je per boot 3 eilanden op één dag: Kalymnos, Pserimos en Platti. Per eiland heb je één tot twee uur de tijd. Het exacte schema verschilt per aanbieder. Er zijn meerdere boten die deze excursie aanbieden. Bij de ene eet je op de boot terwijl je bij de ander een lunch in een taverna aangeboden krijgt. Sommigen bieden ook een rondleiding aan op sponzeneiland Kalymnos. De prijzen lopen uiteen van 20 tot 40 euro per persoon. De meeste boten vertrekken rond 9 uur ’s morgens vanaf de Mandraki haven in Kos-Stad en keren meestal tegen 18 uur ’s avonds weer terug. Je kunt deze excursie boeken inclusief transport van/naar de haven. Mocht je in de buurt van Kos Stad verblijven dan kun je net zo goed zelf je transport (op de fiets?) regelen en ter plaatse kijken welke aanbieders er allemaal zijn. Vergeet in ieder geval je badkleding, badlaken en zonnebrandcreme niet!

Archeologisch Museum

Aan de ‘Platia Eleftheriás’ is het archeologische museum van Kos te vinden. Verdeeld over vier zalen tref je allerlei archeologisch vondsten van het eiland Kos. Denk hierbij aan mozaïekvloeren, sculpturen, potten, meubels en andere waardevolle kunstwerken. Namen als Hippocrates, Odeon, Artemis, Afrodite, Demeter en Dionysos komen hier veelvuldig aan bod. Dit archeologische museum van Kos is dan ook een leerzame ervaring voor zowel het eiland als de geschiedenis zelf.

Archeologisch Museum

Johannieterburcht

In de directe omgeving van de Mandráki haven en Kos-Stad, kun de de veertiende eeuwse burcht van Kos bezoeken. Deze Johannieterburcht van Nerátzia heeft voor lange tijd als een verdedigingsfort gediend om aanvallen vanuit het Osmaanse Rijk af te weren. Ondanks het verdedigingswerk en de muren daaromheen, is het eiland en ook de Johannieterburcht alsnog veroverd door de Turken. Nu vandaag is de Johannieterburcht te bezoeken en kun je een wandeling maken door de ruimtes waarin eens de ridders hun dagen doorbrachten. Vanuit meerdere uitkijkpunten en schietgaten krijg je mooie uitzichten op de stad, de zee en de omgeving. De Johannieterburcht van Kos gaat tegenwoordig ook wel door het leven als ‘Castello Nerátzia’.

De Johannieterburcht in Kos-Stad

Boottocht naar Patmos

Een andere eiland in de buurt dat bezocht kan worden is Patmos. Met de boot ben je vanuit Kos Stad al snel een uurtje of twee onderweg voordat je aankomt op Patmos. Het eiland wordt binnen het Christendom als één van de belangrijkste plekken ter wereld gezien omdat de apostel Johannes de Theoloog hier het laatste boek van het Nieuwe Testament geschreven zou hebben. Tijdens het schrijven van “De Openbaring” verbleef de apostel in een grot in de buurt van Chora. Deze grot is een belangrijke bezienswaardigheid op Patmos. Zeker ook de moeite waard is hoofdstad Chora. Opvallend element is hier het bruine kasteel dat boven de witte huisjes van het stadje uittorent. Het Johannieterklooster staat samen met het historisch centrum van Chora op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De boottochten naar Patmos vertrekken meestal vrij vroeg vanuit de haven van Kos (meestal rond 8 uur), waardoor je vroeg je bed uit zult moeten. Meestal kom je rond zes uur ’s avonds weer terug op het eiland.

Casa Romana

Romeinse ruïnes leren ons veel over de geschiedenis uit die tijd. Zo ook bij Casa Romana. Deze oude villa heeft delen die afkomstig zijn uit de hellenistische tijd. Ondertussen zijn er een aantal onderdelen gereconstrueerd, zodat je een beter beeld krijgt van wat het eens moet zijn geweest. Casa Romana is typisch een voorbeeld van hoe de rijker Romeinen destijds woonden. Middels een wandeling kom je langs drie binnenpleinen, colonnades, een eetzaal en andere woonverblijven. Erg bijzonder is de Mozaïekvloer met daarop de afbeelding van een dolfijn. Casa Romana en het naastgelegen badhuis zijn pas in de jaren dertig van de vorige eeuw ontdekt.

Casa Romana

Lagoúdi

Het meest pittoreske en sfeervolle dorpje van Kos is volgens insiders onbetwist Lagoúdi. Het dorp ligt iets ten oosten van de plaats Pyli. In het dorp Lagoúdi lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Je krijgt hier niets mee van de toeristische drukte zoals je die ondervind in Kos-Stad. Je kunt hier genieten van de rust, de natuur, de kerken en enkele taverna’s. Bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn, zijn de kerk ‘Panagía Theotókou Genesíou’ die ook wel de ‘Zoodóchos Pigískerk’ wordt genoemd. En je moet zeker even koffie of limonade drinken in het inmiddels beroemde cafe Paradosiakó kafenío. Twee drankjes zijn hier een ware cultuur. Kanelláda is een limonade variant afkomstig uit Turkije en soumáda is een bekendere drank die veelvuldig in cocktails wordt gebruikt. Soumáda bestaat uit amandelmelk met water en suiker.

Meer info: www.mooistedorpjes.nl/griekenland/kos/lagoudi

Zía

Voor een adembenemende zonsondergang moet je zeker een keer het bergdorpje Zía bezoeken. Zía is gelegen in het oostelijke deel van het eiland. De omgeving kenmerkt zich met amandelbomen, olijfbomen en groene heuvels. Het dorp heeft leuke souvenirwinkeltjes met lokale producten, gezellige horecagelegenheden, een kerk ‘Kímissis tis Theotókou’ en prachtige uitzichten. Vanaf Sunset Balcony kun je onder het genot van een heerlijke maaltijd en bijpassend glas wijn genieten van de ondergaande zon.

Meer info: www.mooistedorpjes.nl/griekenland/kos/zia

Zonsondergang in Zía

Embrós Thérme

In het zuidoostelijke deel van het eiland, direct aan zee, bevinden zich de thermale bronnen van Embrós. Het ruim veertig graden warme water stroomt langzaam vanuit de rotsen richting de zee. Dit deel is kunstmatig afgezet met grote rotsblokken. De typische zwavelgeur die er hangt zou helende werkingen toebedeeld zijn. In een zeer natuurlijke omgeving kun je zo geheel gratis genieten van de Embrós Thérme. Vergeet dus vooral je badkleding niet.

Embrós Thérme

Asklipieion

Aan het begin van de twintigste eeuw werden de eerste bevindingen van Asklipieion blootgelegd door een Duitse archeoloog. Langzaam maar zeker werd duidelijk dat de bevindingen een zeer belangrijke plaats en kuuroord uit de oudheid betrof. Ooit was dit een zeer drukbezochte plaats waar men naartoe kwam om te genezen, te leren over geneeskunde of als geleerde. Hippocrates, de vader van de westerse geneeskunde, zou hier zijn opleiding genoten hebben. Tegenwoordig kun je een kijkje nemen in de geschiedenis en wandel je langs plekken die van grote waarde zijn geweest voor de huidige ontwikkelingen in de geneeskunde.

Asklipieion

Traditional House Antimáchia

Daar waar eens tientallen zo niet honderden windmolens stonden in Antimáchia, is nu een traditionele boerderij te bezoeken. Hier laat men zien hoe de Grieken op Kos een paar honderd jaar geleden leefden, werkten en woonden. De ruimtes in het museum laten zien welke functie het had en wat de tradities waren. De mooiste en grootste kamer was de salóni. Achter het museum is een klein gebouw waarin een varken werd vetgemest die voor een groot feest werd geslacht. Dit bouwwerk noemt men de stamnostásis. Tegenover het traditionele huis Antimáchia is nog een oude windmolen te zien.

Traditional House Antimáchia

Agios Stéfanosbasiliek

In het sfeervolle dorpje Agios Stefanos, nabij Kéfalos, staat een antieke ruïne uit de vijfde of zesde eeuw. Deze voormalige Agios Stéfanosbasiliek staat op een kleine verhoging dichtbij zee. Pas in de twintigste eeuw werd de basiliek blootgelegd door Italiaanse archeologen. Enkele zuilen en muren staan nog rechtop, maar het merendeel is verloren gegaan. De Agios Stéfanosbasiliek is gratis te bezoeken.

Kéfalos

Deze voormalige westelijk gelegen hoofdstad van het eiland Kos is een leuke toeristische bestemming. Kéfalos en Kéfalosbaai staan bekend om zijn windmolens, de ruïnes van een oud kasteel, knusse straten, prachtige stranden en vele watersport mogelijkheden. Maar vooral de gemoedelijke sfeer die hier nog heerst zijn een aangename afwisseling op de drukke badplaatsen.

Een dagje Bodrum

Als je tijdens je vakantie in Kos van de gelegenheid gebruik wil maken om Turkije te bezoeken, dan kan dat. Het is heel goed te doen om een dagje Bodrum te doen bijvoorbeeld. Vanuit de Mandráki haven in Kos-Stad vaar je in korter dan een uur naar de Turkse badplaats Bodrum. Anders dan gewoon heb je tijdens dit korte bezoek van een dag geen visum nodig. Ter plaatse ontvang je een inreisstempel op je bootticket die geldig is voor deze dag. Het is wel noodzakelijk om je paspoort of ID-kaart bij je te hebben. In Bodrum kun je genieten van veel vertier, boeiende bezienswaardigheden als het Mausoleum van Mausolus en een sfeervolle jachthaven.

Op de website www.in12uur.nl kun je een prachtig verslag lezen van een dagje Bodrum vanuit Kos.

Een dagje Bodrum vanuit Kos-Stad