Ga je op vakantie naar Kos en wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Het is dan verstandig om je goed op je reis voor te bereiden. Op deze pagina lees je beknopte maar duidelijke informatie die van toepassing is voor Kos. We hebben deze informatie zoveel mogelijk uit eigen ervaring geschreven. Mocht er iets niet (meer) kloppen volgens u, neem dan eventjes contact met ons op zodat we de informatie waar nodig aan kunnen passen.
Voor meer uitgebreide reisinformatie zijn er prima Kos reisgidsen verkrijgbaar. Ook zijn er goede Kos-sites op internet te vinden die hele specifieke informatie bieden.
Alarmnummer
Net als elders in de Europese Unie bel je op Kos naar het gratis nummer 112 in het geval van nood. De Engelssprekende operator zorgt er vervolgens voor dat de juiste hulpdiensten (ambulance, politie en/of brandweer) in actie komen.
Alcohol
In Griekenland gelden er verschillende regels wat betreft de leeftijdsgrenzen voor alcohol. Je mag pas vanaf je achttiende alcohol drinken, maar er is geen leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol. Omdat er amper of geen controle plaatsvindt kun je met 16 of 17 jaar vaak ongehinderd alcohol kopen en drinken. Ook in de bars en discotheken wordt er voor zover bij ons bekend zelden gecontroleerd op leeftijd. Mogelijk dat de toegang geweigerd wordt als je er overduidelijk te jong uitziet, maar meestal zul je geen problemen ondervinden om op Kos te gaan stappen als zestien- of zeventienjarige. Het uitgaanspubliek op Kos ligt gemiddeld tussen de 17 en 28 jaar.
Bosbranden
Op Kos bestaat er een risico op bosbranden. Wees daarom erg voorzichtig met open vuur en roken. Een smeulende peuk kan al voldoende zijn om vele hectares aan bos in brand te zetten. Mocht er een bosbrand uitbreken in jouw buurt aarzel dan niet en vlucht, al dan niet met instructies van locale hulpdiensten.
Drugs
Het invoeren, verhandelen, gebruiken en in bezit hebben van verdovende middelen is verboden in Griekenland. Hoewel er op Kos best wel aan drugs te komen is, laat je deze mogelijkheid beter aan je voorbij gaan. Indien je betrapt wordt is er een redelijke kans op (soms hoge) boetes en/of gevangenisstraf. Wees daarom verstandig en gebruik geen drugs in Griekenland.
Elektriciteit
Op Kos en elders in Griekenland gebruikt men vrijwel zonder uitzondering dezelfde stopcontacten en stekkers als in Nederland. Een adapter of reisstekker is dan ook niet nodig als je naar Kos op vakantie gaat. Sommige moderne hotels hebben zelfs speciale USB-oplaadpunten in de muur verwerkt zitten.
Beste Kos vakantiedeals
Wil je een geweldige zonvakantie naar Kos boeken? Bij Sunweb heb je een ruime keuze aan betaalbare vakanties naar Kos. Ga je voor het gemak van all-inclusive of de vrijheid van een appartement? Sunweb heeft jouw perfecte Kos vakantie in de aanbieding!
bekijk de beste Kos vakantie deals
Feestdagen
Hieronder staan de landelijk gevierde feestdagen van Kos vermeld. Tijdens deze dagen zijn winkels, banken en overheidsinstellingen meestal gesloten. Ook voor musea en bezienswaardigheden kunnen er aangepaste openingstijden zijn.
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Christus’ doop (Epiphanía)
25 maart – Maria-Boodschap (Evangelismós)
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Kímissis tís Theotókou
28 oktober – Ochi-dag
24 december – Kerstavond
25 december – Kerstmis
variabel (meestal februari of maart) – carnaval
variabel (meestal maart of april) – Goede Vrijdag
variabel (meestal maart of april) – Grieks Pasen
Fooien
Fooien geven aan bedienend personeel in de horeca is vrij gebruikelijk op Kos. Hanteer hierbij in de regel een percentage van 10%. Mocht je een drankje van 2 tot 3 euro genomen hebben rond dan af naar boven of geef in ieder geval tenminste 50 cent fooi.
Bij taxichauffeurs rond je af naar boven. Houd ook hier een richtlijn van tien procent af. Ben je blij met je gids na een excursie, geef dan een paar euro fooi per reisgezelschap. Voor kamermeisjes laat je één tot twee euro achter op het kussen (per dag).
Fotograferen
Over het algemeen kun je redelijk vrij fotograferen op Kos. Er zijn wel een aantal militaire zones waar je absoluut niet mag fotograferen. Als je dat toch doet dan pleeg je een misdrijf en riskeer je het om gearresteerd te worden. Het wordt over het algemeen duidelijk met borden aangegeven dat hier een verbod geldt om te fotograferen. Als je mensen wilt fotograferen, vraag dan even om toestemming. Dat is wel zo netjes. Toon ook begrip als men ‘nee’ zegt.
In musea mag vaak wel gefotografeerd worden, maar dan wel zonder flits. Soms wordt het gebruik van een spiegelreflexcamera of soortgelijk ook verboden.
Geld
De euro is het enige wettelijke betaalmiddel op Kos. Mocht je met andere valuta (bijvoorbeeld Britse ponden of Amerikaanse dollars) naar Kos komen dan kun je deze omwisselen bij een aantal wisselkantoren. Als houder van een Nederlandse of Belgische bankpas kun je op Kos op redelijk veel plekken geld uit een geldautomaat halen. Daar wordt geen toeslag voor berekend. Zorg er wel voor dat je betaalprofiel op ‘Europa’ of ‘Wereld’ staat.
Met creditcards kun je op redelijk wat plekken, maar lang niet overal, betalen. Vooral in eenvoudigere eetgelegenheden en toeristenwinkeltjes kun je niet altijd met een betaalkaart terecht. Voor de borgstelling bij een autoverhuurbedrijf of hotel is een creditcard wel vaak wenselijk.
Insecten
Op Kos komen allerlei insecten voor zoals muggen, vliegen, wespen en allerlei soorten kevers. Je kunt je door middel van DEET of een klamboe beschermen tegen de muggen. Wespen komen niet in erg grote aantallen voor, maar zeker in de bergachtige gebieden zul je wel een enkele wesp aan kunnen treffen.
Internet / Wi-Fi
Als je vakantie op Kos viert dan is het niet zo lastig om gebruik te maken van internet. Het mobiele netwerk is over het algemeen goed. Slechts in dunbevolkte bergachtige gebieden merk je dat de dekking soms minder of zelfs helemaal weg is. Aan de zuidoostelijke kant van het eiland heb je kans dat je telefoon overschakelt naar het sterkere Turkse signaal.
Naast mobiel internet via de Griekse providers is er ook volop Wi-Fi beschikbaar op Kos. Veel hotels, bars en restaurants bieden hun klanten al dan niet gratis internet via Wi-Fi aan. Houd er wel rekening mee dat dit soort netwerken niet altijd even veilig is. Pas dus op met het versturen van gevoelige informatie via Wi-Fi netwerken.
Kraanwater
Het kraanwater kan op Kos zonder enige problemen voor de gezondheid gedronken worden. Het leidingwater is vaak afkomstig van natuurlijke bronnen. Toch zie je dat toeristen vaak kiezen voor flesjes mineraalwater, vooral omdat dit vaak goedkoop en heerlijk gekoeld aangeboden wordt.
Openingstijden
De openingstijden van winkels zijn heel erg afhankelijk van de plek en het seizoen. In de grote badplaatsen heb je zelfs winkels die 24 uur per dag geopend zijn voor de belangrijkste benodigdheden. De ‘normale’ winkels zijn meestal ’s morgens van 9 tot ongeveer 14 uur open en op dinsdag, donderdag en vrijdag ook vanaf 17 uur tot 20:00 of 20:30 uur. Toeristenwinkels zijn vaak de hel dag door geopend en sluiten later. Supermarkten zijn doordeweeks van 8 tot 22 uur open en op zaterdag van 8 tot 18 uur.
De openingstijden voor musea en archeologische vindplaatsen kunnen erg uiteenlopen. In het zomerseizoen zijn de meeste musea alle dagen van de week geopend, vaak al vanaf 8:00 of 8:30 uur ’s morgens. Op maandag zijn veel musea gesloten.
Taal
Op Kos spreekt men Grieks, wat overigens ook de officiële taal op het eiland is. Als toerist zul je je met Engels over het algemeen prima moeten kunnen redden op Kos. In sommige bars en restaurants in Kos Stad spreekt men zelfs wat Nederlands. Soms vanwege Nederlands personeel of een Nederlandse eigenaar/eigenaresse, maar niet zelden omdat de mensen hier door de Nederlandstalige gasten een aardig woordje Nederlands opgepikt heeft.
Tijdsverschil
Griekenland en dus ook Kos ligt in een andere tijdzone dan Nederland en België. Hierdoor ontstaat er een tijdsverschil van 1 uur. In Griekenland is het altijd één uur later. Dit geldt zowel in de zomertijd als in de wintertijd, omdat Griekenland meedoet aan de zomertijdregeling. Houd er rekening mee dat de aankomsttijden en vertrektijden op vliegtickets en in reisschema’s altijd uitgaan van de lokale tijd. Daarom lijkt het alsof de vlucht van Nederland naar Kos veel langer duurt dan de terugvlucht.
Toiletten
Als toerist word je meestal niet vrolijk van de openbare toiletten op Kos. Waar hoge concentraties aan toeristen zijn is het gelukkig tegenwoordig al veel beter gesteld met de hygiënische kwaliteit van openbare WC’s. Houd er rekening mee dat je op vrijwel alle plekken op Kos geen toiletpapier in de WC-pot mag gooien. Het gebruikte toiletpapier dient in een emmertje gedeponeerd te worden dat naast de pot staat. Vaak staat dit ook duidelijk aangegeven in de toiletten.
Veiligheid
Kos behoort absoluut tot de meest veilige vakantiebestemmingen in Zuid-Europa. Toch liggen ook hier sommige gevaren op de loer. Hoewel de criminaliteitsstatistieken voor Kos vrij gunstig zijn, kun je ook hier te maken krijgen met diefstal. Ga daarom niet onachtzaam met je geld en dure spullen om. Een mobiele telefoon vertegenwoordigt al snel een waarde van een paar honderd euro en kan in een handomdraai verdwenen zijn. Pas vooral op met spullen onbeheerd achterlaten aan het zwembad of op het strand.
Een groter gevaar waar je als toerist mee te maken kunt krijgen is de sterke stroming van de zee. Vooral aan de westelijke stranden kan er een verraderlijke stroming staan die ook geoefende zwemmers in gevaar kan brengen. Let goed op de vlaggen als die er staan. Rood = gevaar!
Een ander risico wat je overal op Kos tegenkomt is de felle zon. Hartje zomer kan de zonkracht hoog oplopen. Directe gevolgen (verbranding) en indirecte gevolgen (huidkanker op lange termijn) zijn de gezondheidsrisico’s die je door de zon loopt. Smeer overdag regelmatig met een goed middel dat tegen de straling van de zon beschermt en blijf overdag (tussen 11 en 15 uur) het beste zoveel mogelijk uit de zon. Dit geldt vooral voor jonge kinderen.
Vluchtelingen
In 2015 werd Kos overspoeld met vluchtelingen die vooral uit Syrië afkomstig waren. De lokale autoriteiten werden verrast door de enorme vluchtelingengolf die via Turkije op gang gekomen was. Er is daardoor een periode geweest dat vluchtelingen uit het Midden-Oosten veel in het straatbeeld te zien waren van Kos Stad. Sinds begin 2016 is dat probleem opgelost. Afspraken met Turkije en een veel betere afhandelingsproces binnen Griekenland hebben ervoor gezorgd dat de kans dat je als toerist op Kos te maken krijgt met vluchtelingen vrij klein is.
Als er al vluchtelingen op Kos aankomen dan worden deze direct opgevangen en in de regel binnen 24 uur weer van Kos overgebracht naar andere plekken binnen Griekenland. Er is dus geen sprake van tenten met vluchtelingen in de straten van Kos, groepjes rondhangende vluchtelingen of bedelende vluchtelingen. Mocht je al een bedelaar zien dan is er vrijwel altijd sprake van zigeunervrouwen met kind(eren) die al jarenlang op Kos rondlopen.
Beheer toestemming
Deze site gebruikt cookies. Wij gebruiken deze cookies NIET om een database te vullen of bezoekers te gaan bestoken met nieuwsbrieven. Dankzij marketing cookies kunnen we advertenties tonen waarmee wij inkomsten kunnen genereren. Met Google Analytics kunnen we zien hoeveel bezoekers de site ontvangt en welke pagina's bezocht worden. Onze analytische cookies laten NIET zien wie u bent. We kunnen niet om een aantal functionele cookies heen om de site te laten werken. Wilt u een volledige website-ervaring, kies hieronder dan voor de optie 'ALLE COOKIES'.
Functionele cookies
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.