Kos voor beginners
Reizen naar Kos en vervoer op Kos

Het eiland Kos ligt hemelsbreed op 2449 kilometer van Amsterdam. Veruit het merendeel van de Nederlandse en Belgische toeristen bezoekt Kos per vliegtuig. Dat is vanuit de lage landen de snelste en handigste manier om op Kos te geraken. Een veel kleiner deel van de Nederlandse en Belgische bezoekers komt via de weg en/of water naar Kos. Een deel komt vanaf Bodrum als dagexcursie naar Kos of doet Kos aan met de boot. Wie het wil die zou overigens zeer goed een vakantie op Kos met een vakantie op Rhodos kunnen combineren. De vaartijd van de veerboten tussen Kos Stad en Rhodos stad ligt ongeveer tussen de twee en de twee en een half uur.

Kos bezienswaardigheden

Kos heeft meer te bieden dan zon, zee en strand. Wie een dagje er op uit wil die dan verschillende dingen gaan zien en doen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Kos op een rijtje gezet:
Kos bezienswaardigheden top 10

Vliegen naar Kos

Kos is in het zomerseizoen prima te bereiken per vliegtuig. Vanaf eind april tot eind oktober vliegen maatschappijen zoals Transavia, TUI en Corendon naar het internationale vliegveld van Kos. Dat gebeurt zowel vanaf de grote internationale luchthaven Amsterdam Schiphol Airport als vanaf regionale luchthavens zoals Eindhoven en Rotterdam-Den Haag (het vroegere Zestienhoven). Losse vliegtickets naar Kos zijn over het algemeen het goedkoopste in de maanden mei en oktober. Dit zijn immers de minst drukke maanden van het zomerseizoen. Een uitzondering wordt natuurlijk gevormd door de schoolvakanties (de meivakantie en de herfstvakantie). Reken in de drukkere maanden en als je laat boekt op ticketprijzen die al snel rond de 300-400 euro per persoon kunnen liggen. Soms is het op dat soort momenten gunstiger om een pakketreis te boeken waar de vlucht al bij inbegrepen is.

Je kunt ook kijken of er toevallig net voordelige vliegticketaanbiedingen zijn vanaf luchthavens over de grens. Zowel vanuit België als vanuit Duitse luchthavens die net over de grens liggen worden vluchten naar Kos aangeboden.

Als je in het winterseizoen naar Kos zou willen vliegen dan zul je op lijndiensten terug moeten vallen. Je hebt dan een overstap in Athene. Het stuk tussen Athene en Kos wordt dan normaal gesproken uitgevoerd door Aegean Airlines.

Vluchtduur

De totale duur van je vlucht is afhankelijk van de luchthaven van vertrek, van de toegewezen route en van de snelheid waarmee gevlogen wordt. De schematijd voor een rechtstreekse vlucht naar Kos is in de regel ergens tussen de drie uur en een kwartier en de drie uur en drie kwartier. In de praktijk wordt de vlucht meestal in iets meer dan drie uur uitgevoerd op de heenweg. De terugweg duurt door tegenwind op hogere hoogte vaak iets langer. Meestal ergens tegen de drie en een half uur.

Bagage meenemen

Vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen die naar Kos vliegen vragen geld voor het meenemen van ruimbagage. Kijk daarom goed bij de verschillende maatschappijen en reisorganisaties hoeveel je mee mag nemen en wat het kost. Daar kunnen soms aardige verschillen in zitten. Ook verschilt de hoeveelheid handbagage nogal per luchtvaartmaatschappij. Vaak is de toegestane hoeveelheid onvoldoende om je bagage voor een week Kos mee te nemen, of je moet wel erg licht reizen en zeer strak inpakken.

Luchthaven Kos-Hippocrates

Het internationale vliegveld van Kos ligt midden op het eiland, vlak bij het dorp Antimáchia. Dit vliegveld wordt aangeduid met de luchthavencode KGS. Deze code zie je onder andere op je bagagelabels staan als je met ruimbagage reist. De luchthaven is niet de meest moderne en vooral tijdens de drukste maanden (juli en augustus) is de luchthaven eigenlijk te klein. Je merkt dan al snel dat het druk en chaotisch kan worden bij de incheckbalies, bij de veiligheidscontroles en bij de gates. Op tijd op het vliegveld zijn is daarom het advies. In de meeste gevallen is het transport door de reisorganisatie geregeld. Zij houden vaak al goed rekening met de hoeveelheid tijd die je nodig hebt op het vliegveld.

In de terminal zijn enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Verwacht geen aanbod zoals op Schiphol! Wil je aangenaam eten voor je terugreis naar Nederland of België, probeer dan te eten voor je naar de luchthaven gaat.

Met de auto naar Kos reizen

Je kunt met de auto naar Kos reizen, maar je bent dan wel eventjes onderweg. De totale reis neemt ongeveer 33 tot 36 uur onderweg exclusief pauzes, overnachtingen en verkeersproblemen. Je moet dan maar liefst zo'n 3100 tot 3300 kilometer overbruggen, een groot aantal landen doorkruisen en twee veerboten nemen. Buiten de enorme hoeveelheid tijd die ermee gemoeid gaat is het ook de vraag of het kostentechnisch geen gekkenwerk om met de auto van Nederland naar Kos te reizen. Reken op zo'n duizend euro per enkele reis aan brandstof, tol en veergeld. Daar komen overnachtingen en eten/drinken onderweg nog bij. Als je je realiseert dat de werkelijke autokosten hoger zijn dan alleen de brandstof die kan zelf de rekensom wel maken.

Fietsen op Kos

Kos is een echt fietseiland. Dankzij het veelal vrij vlakke landschap (zeker rondom Kos-Stad), de vele fietspaden en de aanwezigheid van een zeer groot aantal fietsverhuurders is fietsen op Kos net zo ingeburgerd als in Nederland. Je merkt dat het vooral, maar zeker niet alleen, de Nederlandse toeristen zijn die een fiets huren. Het huren van een fiets is goedkoper naarmate je voor een langere periode huurt. Veel mensen kiezen er dan ook voor om voor de hele vakantie een fiets te huren. Voor wie een wat minder goede conditie heeft of gewend is om met een e-bike op pad te gaan zijn er ook op Kos e-bikes te huur. Je kunt ze zowel met een enkele als met dubbele accu huren. Een elektrische fiets is wel aanzienlijk duurder om te huren dan een normale fiets. Reken op gemiddeld tweeënhalf tot drie keer zoveel. Vaak is het huren van een kleine auto niet duurder dan het huren van twee elektrische fietsen. Bij een auto komen wel de brandstofkosten en eventuele parkeerproblemen erbij.

Wil je sportief gaan fietsen dan kun je ook een racefiets of mountainbike huren. Voor MTB-ers zijn er mooie plekjes te vinden op het eiland Kos om eens lekker los te gaan met de fiets. In sommige natuurgebieden waan je je helemaal alleen op de wereld als je daar met de fiets doorheen gaat.

Autorijden op Kos

Kos leent zich prima om met de auto te verkennen. De wegen zijn in de regel goed, er wordt over het algemeen niet agressief gereden en de meeste dorpen en bezienswaardigheden staan goed aangegeven door middel van wegwijzers of borden. De toegangswegen tot stranden zijn vaak onverhard. Hier kun je te maken hebben met kuilen en losse stenen. Niet iedere autoverhuurder is er blij mee als er veel over dit soort wegen gereden wordt.

De meeste doorgaande wegen zijn breed genoeg zodat twee auto's elkaar gemakkelijk kunnen passeren. Er zijn ook wat weggetjes waar je wat moet passen en meten. Dit soort wegen komt ook voor in de dorpen. In Kos-Stad geldt er voor veel wegen in het centrum eenrichtingsverkeer. De wegen richting Zia en andere bergdorpen zijn vrij bochtig en niet zelden ook vrij steil. Wie een beetje ervaren automobilist(e) is die zal hier weinig problemen ondervinden.

Parkeren is eigenlijk overal op het eiland gratis. Op sommige plekken is het wel vol=vol. Bij populaire stranden en bezienswaardigheden kan het vooral in het hoogseizoen krap zijn met het aantal parkeerplekken. Dat geldt zeker ook voor het centrum van Kos Stad. Het historische centrum van de stad is ook nog eens deels autovrij, waardoor je al snel een paar straten verderop moet zien te parkeren.

Een auto huren

Met een huurauto kun je gemakkelijk en snel het eiland Kos ontdekken. De kosten voor het huren van een auto vallen op Kos zeker mee. Als je een grotere of luxere auto wilt hebben betaal je natuurlijk meer dan wanneer je een eenvoudig kleinere auto huurt. Ook hier geldt dat dat de huurprijs per dag lager wordt naarmate je langer huurt. De vraag is echter in hoeverre je een auto nodig hebt op Kos. Als je ook al een fiets huurt dan zou je ervoor kunnen kiezen om een auto voor één of een paar dagen te huren. Die periode gebruik je dan om het eiland te verkennen.

Er zijn veel autoverhuurders te vinden op Kos. Er zitten wel wat verschillen in de kwaliteit en prijzen. Let goed op de staat van de auto, in welke mate de auto verzekerd is, of er een eigen risico geldt voor eventuele schades en wat het brandstofbeleid is. Vol ophalen en weer vol inleveren is vrijwel altijd het meest gunstige.

Wil je niet voor verrassingen komen te staan dan kun je je auto het beste vooraf via internet reserveren. Op die manier kun je op je gemak de voorwaarden vergelijken en ook kijken wat de ervaringen zijn met bepaalde autoverhuurders. Via de Nederlandse site Easyterra kun je de huurauto's op Kos van verschillende aanbieders vergelijken en direct online reserveren. Een betrouwbare partij die al jarenlang exclusief op de Griekse markt huurauto's aanbiedt is www.2rent.gr. Deze partij wordt gerund door Nederlanders die al sinds het begin van deze eeuw actief zijn met autoverhuur in Griekenland.

Taxi

In Kos Stad en op toeristische plekken rijden voldoende taxi's. Je vind ze vaak op speciale taxistandplaatsen. Je kunt een taxi ook telefonisch (laten) bestellen of aanhouden op straat door je hand op te steken. Een deel van de taxi's rijdt op basis van een taximeter en een deel op basis van het aantal gereden kilometers. In de praktijk maakt het voor de ritprijs weinig verschil uit. Voor ritten vanaf de luchthaven of de haven gelden er toeslagen, net als voor het meenemen van bagagestukken die zwaarder wegen dan 10 kilogram. Tijdens de nachtelijke uren geldt er een dubbel tarief.

Het openbaar vervoer

Op Kos rijden er geen trams, metro's of treinen. Wel kent Kos een goed en betrouwbaar busnetwerk. Redelijk veel toeristen maken hier dankbaar gebruik van. De bussen rijden vooral van en naar Kos Stad. Zo kun je vanaf verschillende dorpen en toeristenwijken naar Kos Stad reizen en daar eventueel overstappen om naar andere delen van het eiland te reizen. De meeste bussen rijden met een frequentie van 1 uur. Kaartjes koop je gewoon met contant geld bij de buschauffeur.

Meer info over Kos

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Kos:
het eiland Kos
Kos informatie
Kos in één dag
bijzondere plaatsen op Kos
beste reistijd voor zonvakantie op Kos
mooiste dorpjes op Kos
Kos weer & klimaat

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy