Stranden op Kos

Kos heeft een kustlijn van 112 kilometer en een langs een redelijk deel van de kust liggen stranden. Hoeveel stranden Kos exact telt, is lastig te zeggen, want door de manier waarop stranden in Kos een naam gekregen hebben is het soms erg onduidelijk waar het ene strand ophoudt en het volgende begint. Op sommige plekken heeft één strand meerdere namen, omdat ieder stukje bij een strandbar de naam gekregen heeft van die strandbar. Op deze manier kun je dus over een lengte van honderd meter drie stranden hebben, terwijl het enige optische verschil de kleur van de parasols en strandbedjes is.

Kiezels, keien of zand

Het ene strand is het andere strand niet. Vooral op Kos niet. Op het eiland vind je allerlei soorten stranden, van fijn zand tot wat grover zand, van klein grind tot grote keien en alles daar tussenin. Veel mensen geven de voorkeur aan een zandstrand. Dat voelt lekkerder aan als je er met de blote voeten overeen loopt, je hebt geen strandbed nodig en het oogt voor veel mensen mooier. Bij het ideale plaatje van een strandvakantie hoort toch vaak een mooi zandstrand. Hoe lichter het zand, des te mooier het strand. Dat is een beeld dat toch bij veel mensen heerst. Toch vindt niet iedereen het fijn om aan het einde van de dag met een zwembroek vol zand thuis te komen.

Het voordeel van stranden waar vooral kiezels en keien liggen is dat je geen last hebt van opwaaiend zand. Zeker als er een wat hardere wind staat kan daar nogal sprake van zijn. Een rotsachtige ondergrond is ook veel fijner om te snorkelen. Je ziet de vis beter en de kans dat er vis is, is groter naarmate de rotsen groter worden. Bij steenachtige ondergronden is het wel aangenaam om iets van waterschoenen aan te hebben.

strand op Kos

De beste zandstranden van Kos

Persoonlijk hebben we een beetje moeite met lijstjes met mooiste stranden. Ten eerste omdat het een kwestie van smaak is en het dus onmogelijk is om op objectieve wijze een top-lijst van mooie stranden te maken. Welke criteria hanteer je? Hoe beoordeel je vervolgens? Ook zijn het vaak momentopnames. Een bepaald strand kan bijvoorbeeld in de zomer hartstikke levendig zijn en in november leeg zijn. Op welk moment bezoek je en beoordeel je het strand?

Desalniettemin hebben we toch een lijstje gemaakt van zandstranden op Kos die volgens ons de moeite waard zijn:

Paradise Beach
Van alle stranden aan de zuidkust van Kos is Paradise Beach één van de populairste stranden die hier ligt. Paradise Beach is daardoor wel vrij druk, zeker in het hoogseizoen. Het goudgele zand gaat langzaam over in een rustige zee, dus ideaal voor families met kinderen. Op het strand zijn allerlei watersportactiviteiten te boeken zoals de bananenboot en jetski’s. De beachbar die zich net boven het strand bevindt is de grootste in dit stuk van Kos. Het Polynesische karakter van de strandbar maakt indruk en draagt zeker bij aan de sfeer hier.

De magische stranden van Kos
Meteen ten oosten van Paradise Beach liggen nog een aantal prachtige zandstranden die gemiddeld genomen een stuk rustiger zijn dan Paradise Beach. Deze stranden worden ook wel de magische stranden van Kos genoemd. Hier liggen de restaurants en beachbars wat hoger dan het strand zelf en is er grotendeels sprake van een aaneengesloten zandstrand. De namen Magic Beach, Sunny Beach en Markos Beach zijn een verwijzing naar de strandbar of restaurant dat erbij ligt. Tussen de delen waar de ligbedden met parasols staan zijn er ook stukken strand waar lekker helemaal niets is. Heerlijk voor rustzoekers die met hun eigen strandlaken op het zand willen liggen.

De stranden bij Kos Stad
Als je in noordelijke richting begeeft vanaf de Mandraki haven in Kos Stad dan kom je al snel op het strand terecht. Na zo’n 150-200 meter begint het grote strand van Kos Stad. Het heeft verschillende namen, wat ook hier vaak weer te maken heeft met de verschillende beachbars die je hier aantreft. Bekende namen zijn Tarzan’s Beach en Papas Beach. Ook de naam Averof Beach wordt veel gebruikt omdat dit strand bijna parellel loopt met de straat Averof. Dit stuk strand behoort enige twijfel tot de levendigste stranden van Kos. Naarmate je je meer richting de noordoostelijke punt van het eiland begeeft wordt het strand al snel rustiger. Op een gegeven moment gaat het strand over in het Lámbi strand. Hier vertoeven redelijk wat Nederlandse toeristen.

Het strand bij Embros Thérme
In het zuidoosten van Kos vind je de warmwaterbron Embros Thérme. Deze ligt op zo’n 20 autominuten vanaf het centrum van Kos Stad. Deze natuurlijke spa is een populair plekje om te ontspannen van het warme (ongeveer 40 graden) water. Er is zo’n honderd meter voor de thermen ook een klein zandstrand te vinden met een strandbar. Omdat je hier de combinatie hebt van een fijn zandstrand dat beschut ligt (geen last van de wind) en het warme water van de thermen is dit één van onze favoriete plekjes op Kos.

Magische stranden van Kos

Geschikte stranden voor kinderen

Als je met (jonge) kinderen naar het strand gaat dan staat plezier en veiligheid samen voorop. Een sterke stroming, een snel dieper wordende zee en harde golven staan dan niet bovenaan je verlanglijstje. Zeker als je kinderen nog niet kunnen zwemmen is het belangrijk dat je een zo veilig mogelijk strand opzoekt. Het liefste met een strandwacht, maar die zie je op Kos slechts op enkele plekken.

De volgende stranden zijn volgens ons redelijk tot goed geschikt voor gezinnen met (jonge) kinderen:
• de stranden in het zuidoosten van Kos (Agios Fokas Beach en Embros Thérme Beach)
• de stranden van Psalidi en Kos Stad (allemaal aan de oostkust van het eiland)
• Lámbi Beach (alleen aan de oostkant)
• de stranden bij Kardámena (zuidkust)
• alle stranden tussen Kefalos en Golden Beach (zuidkust). Hier is de zee heerlijk rustig. Let wel op dat sommige delen hier gebruikt worden als nudistenstrand.
• het oostelijke strandje bij de vissershaven van Limionas. Dit ligt beschut waardoor er amper stroming is en er geen golven zijn.

De stranden aan de noordkust kunnen erg winderig zijn, een sterke stroming kennen en met redelijke golfslag te maken hebben. Let hier goed op de vlagaanduiding (groen = veilig, geel = oppassen, rood = gevaarlijk) en houd je kinderen goed in de gaten.

De strandjes aan de westkust van het schiereiland Kefalos kun je met kinderen beter mijden. Hier is de zee vaak erg ruw.

Paradise Beach is heerlijk om met kinderen naartoe te gaan

Surfstranden op Kos

Als je van surfen houdt dan zijn er verschillende surfstranden te vinden op Kos. Op de meeste plekken zitten ook surfscholen en/of plekken waar je een surfplank kunt huren. Aan de zuidkust is dat bijvoorbeeld bij Kefalos Beach en in Kardamena. In het noorden moet je vooral in Marmari zijn. De hardste wind en meest heftige golven vind je in de regel aan de westkust van het schiereiland Kefalos. Kata Beach en het nabijgelegen Agios Theologos Beach zijn alleen geschikt voor zeer ervaren surfers. Er zijn hier geen mogelijkheden om les te nemen of uitrusting te huren.

Op Kos kun je ook prima surfen