Vervoer op Kos

Vanaf het moment dat je op Kos gearriveerd bent, heb je een vorm van vervoer nodig. Je moet in ieder geval van het vliegveld naar je accommodatie op het eiland reizen. Als je een pakketreis bij een touroperator geboekt hebt dan zit deze transfer normaal gesproken bij de reis inbegrepen. Dat kun je zien op de reisbeschrijving of in de boekingsbevestiging. Vaak zit er dan bij de reisbescheiden een aparte voucher voor het vervoer. Bij aankomst word je dan verwelkomd door de host of hostess van je reisorganisatie of een andere lokale vertegenwoordiger. Die zorgt ervoor dat je met een taxi, minibus of bus op je eindbestemming zult arriveren.

Voor wie geen vervoer geregeld heeft is er natuurlijk de mogelijkheid om een auto te huren of een taxi te nemen. Met een huurauto heb je ook direct de rest van je vakantie op Kos een vervoermiddel ter beschikking. Voor de rest zijn er andere manieren van transport die gebruikt kunnen worden. Zo is fietsen vrij populair op het eiland Kos.Fietsen op Kos

Kos is een echt fietseiland. Dankzij het veelal vrij vlakke landschap (zeker rondom Kos-Stad), de vele fietspaden en de aanwezigheid van een zeer groot aantal fietsverhuurders is fietsen op Kos net zo ingeburgerd als in Nederland. Je merkt dat het vooral, maar zeker niet alleen, de Nederlandse toeristen zijn die een fiets huren. Het huren van een fiets is goedkoper naarmate je voor een langere periode huurt. Veel mensen kiezen er dan ook voor om voor de hele vakantie een fiets te huren. Voor wie een wat minder goede conditie heeft of gewend is om met een e-bike op pad te gaan zijn er ook op Kos e-bikes te huur. Je kunt ze zowel met een enkele als met dubbele accu huren. Een elektrische fiets is wel aanzienlijk duurder om te huren dan een normale fiets. Reken op gemiddeld tweeënhalf tot drie keer zoveel. Vaak is het huren van een kleine auto niet duurder dan het huren van twee elektrische fietsen. Bij een auto komen wel de brandstofkosten en eventuele parkeerproblemen erbij.

Wil je sportief gaan fietsen dan kun je ook een racefiets of mountainbike huren. Voor MTB-ers zijn er mooie plekjes te vinden op het eiland Kos om eens lekker los te gaan met de fiets. In sommige natuurgebieden waan je je helemaal alleen op de wereld als je daar met de fiets doorheen gaat.

Fietsen op Kos

Autorijden op Kos

Kos leent zich prima om met de auto te verkennen. De wegen zijn in de regel goed, er wordt over het algemeen niet agressief gereden en de meeste dorpen en bezienswaardigheden staan goed aangegeven door middel van wegwijzers of borden. De toegangswegen tot stranden zijn vaak onverhard. Hier kun je te maken hebben met kuilen en losse stenen. Niet iedere autoverhuurder is er blij mee als er veel over dit soort wegen gereden wordt.

De meeste doorgaande wegen zijn breed genoeg zodat twee auto’s elkaar gemakkelijk kunnen passeren. Er zijn ook wat weggetjes waar je wat moet passen en meten. Dit soort wegen komt ook voor in de dorpen. In Kos-Stad geldt er voor veel wegen in het centrum eenrichtingsverkeer. De wegen richting Zia en andere bergdorpen zijn vrij bochtig en niet zelden ook vrij steil. Wie een beetje ervaren automobilist(e) is die zal hier weinig problemen ondervinden.

Parkeren is eigenlijk overal op het eiland gratis. Op sommige plekken is het wel vol=vol. Bij populaire stranden en bezienswaardigheden kan het vooral in het hoogseizoen krap zijn met het aantal parkeerplekken. Dat geldt zeker ook voor het centrum van Kos Stad. Het historische centrum van de stad is ook nog eens deels autovrij, waardoor je al snel een paar straten verderop moet zien te parkeren. Met apps zoals Google Maps kun je gemakkelijk naar parkeerplaatsen zoeken.

Autorijden op Kos

Een auto huren

Met een huurauto kun je gemakkelijk en snel het eiland Kos ontdekken. De kosten voor het huren van een auto vallen op Kos zeker mee. Als je een grotere of luxere auto wilt hebben betaal je natuurlijk meer dan wanneer je een eenvoudig kleinere auto huurt. Ook hier geldt dat dat de huurprijs per dag lager wordt naarmate je langer huurt. De vraag is echter in hoeverre je een auto nodig hebt op Kos. Als je ook al een fiets huurt dan zou je ervoor kunnen kiezen om een auto voor één of een paar dagen te huren. Die periode gebruik je dan om het eiland te verkennen.

Er zijn veel autoverhuurders te vinden op Kos. Er zitten wel wat verschillen in de kwaliteit en prijzen. Let goed op de staat van de auto, in welke mate de auto verzekerd is, of er een eigen risico geldt voor eventuele schades en wat het brandstofbeleid is. Vol ophalen en weer vol inleveren is vrijwel altijd het meest gunstige.

Wil je niet voor verrassingen komen te staan dan kun je je auto het beste vooraf via internet reserveren. Op die manier kun je op je gemak de voorwaarden vergelijken en ook kijken wat de ervaringen zijn met bepaalde autoverhuurders. Via de Nederlandse site Easyterra kun je de huurauto’s op Kos van verschillende aanbieders vergelijken en direct online reserveren. Een betrouwbare partij die al jarenlang actief is op de Nederlandse vakantiemarkt is Sunny Cars. Dit bedrijf werkt alleen maar samen met de beste autoverhuurders en biedt zorgeloos autohuren aan. Zij noemen dit all-inclusive autoverhuur. De auto is all-risk verzekerd zonder uitsluiting van banden, dak of glas, zoals andere verhuurders weleens flikken. Ook heb je geen eigen risico en hoef je je geen zorgen te maken over onverwachte toeslagen.

Bekijk huurauto’s op Kos bij Sunny Cars

Een huurauto op Kos

Taxi

In Kos Stad en op toeristische plekken rijden voldoende taxi’s. Je vind ze vaak op speciale taxistandplaatsen. Je kunt een taxi ook telefonisch (laten) bestellen of aanhouden op straat door je hand op te steken. Een deel van de taxi’s rijdt op basis van een taximeter en een deel op basis van het aantal gereden kilometers. In de praktijk maakt het voor de ritprijs weinig verschil uit. Voor ritten vanaf de luchthaven of de haven gelden er toeslagen, net als voor het meenemen van bagagestukken die zwaarder wegen dan 10 kilogram. Tijdens de nachtelijke uren geldt er een dubbel tarief.

Het openbaar vervoer

Op Kos rijden er geen trams, metro’s of treinen. Wel kent Kos een goed en betrouwbaar busnetwerk. Redelijk veel toeristen maken hier dankbaar gebruik van. De bussen rijden vooral van en naar Kos Stad. Zo kun je vanaf verschillende dorpen en toeristenwijken naar Kos Stad reizen en daar eventueel overstappen om naar andere delen van het eiland te reizen. De meeste bussen rijden met een frequentie van 1 uur. Kaartjes koop je gewoon met contant geld bij de buschauffeur.

Een bushalte op Kos