Vliegen naar Kos

Het eiland Kos ligt hemelsbreed op 2449 kilometer van Amsterdam. Veruit het merendeel van de Nederlandse en Belgische toeristen bezoekt Kos per vliegtuig. Dat is vanuit de lage landen de snelste en handigste manier om op Kos te geraken. Een veel kleiner deel van de Nederlandse en Belgische bezoekers komt via de weg en/of water naar Kos. Een deel komt vanaf Bodrum als dagexcursie naar Kos of doet Kos aan met de boot. Wie het wil die zou overigens zeer goed een vakantie op Kos met een vakantie op Rhodos kunnen combineren. De vaartijd van de veerboten tussen Kos Stad en Rhodos stad ligt ongeveer tussen de twee en de twee en een half uur.

Vliegen naar Kos

Kos is in het zomerseizoen prima te bereiken per vliegtuig. Vanaf eind april tot eind oktober vliegen maatschappijen zoals Transavia en TUI naar het internationale vliegveld van Kos. Dat gebeurt zowel vanaf de grote internationale luchthaven Amsterdam Schiphol Airport als vanaf regionale luchthavens zoals Eindhoven Airport en Rotterdam-Den Haag Airport (het vroegere Zestienhoven). Losse vliegtickets naar Kos zijn over het algemeen het goedkoopste in de maanden mei en oktober. Dit zijn immers de minst drukke maanden van het zomerseizoen. Een uitzondering wordt natuurlijk gevormd door de schoolvakanties (de meivakantie en de herfstvakantie). Reken in de drukkere maanden en als je laat boekt op ticketprijzen die al snel rond de 300-400 euro per persoon kunnen liggen. Soms is het op dat soort momenten gunstiger om een pakketreis te boeken waar de vlucht al bij inbegrepen is.

Je kunt ook kijken of er toevallig net voordelige vliegticketaanbiedingen zijn vanaf luchthavens over de grens. Zowel vanuit België als vanuit Duitse luchthavens die net over de grens liggen worden vluchten naar Kos aangeboden. Vooral het internationale vliegveld van Düsseldorf is in trek als vertrekluchthaven naar bestemmingen zoals Kos.

Als je in het winterseizoen naar Kos zou willen vliegen dan zul je op lijndiensten terug moeten vallen. Je hebt dan een overstap in Athene. Het stuk tussen Athene en Kos wordt dan normaal gesproken uitgevoerd door Aegean Airlines.

vliegen naar Kos, bijvoorbeeld met Transavia

Vluchtduur

De totale duur van je vlucht is afhankelijk van de luchthaven van vertrek, van de toegewezen route en van de snelheid waarmee gevlogen wordt. De schematijd voor een rechtstreekse vlucht naar Kos is in de regel ergens tussen de drie uur en een kwartier en de drie uur en drie kwartier. In de praktijk wordt de vlucht meestal in iets meer dan drie uur uitgevoerd op de heenweg. De terugweg duurt door tegenwind op hogere hoogte vaak iets langer. Meestal ergens tegen de drie en een half uur.

Bagage meenemen

Vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen die naar Kos vliegen vragen geld voor het meenemen van ruimbagage. Kijk daarom goed bij de verschillende maatschappijen en reisorganisaties hoeveel je mee mag nemen en wat het kost. Daar kunnen soms aardige verschillen in zitten. Ook verschilt de hoeveelheid handbagage nogal per luchtvaartmaatschappij. Vaak is de toegestane hoeveelheid onvoldoende om je bagage voor een week Kos mee te nemen, of je moet wel erg licht reizen en zeer strak inpakken.

Handig:
5 dingen die je moet weten over handbagage meenemen bij Transavia

Luchthaven Kos-Hippocrates

Het internationale vliegveld van Kos ligt midden op het eiland, vlak bij het dorp Antimáchia. Dit vliegveld wordt aangeduid met de luchthavencode KGS. Deze code zie je onder andere op je bagagelabels staan als je met ruimbagage reist. De luchthaven is niet de meest moderne en vooral tijdens de drukste maanden (juli en augustus) is de luchthaven eigenlijk te klein. Je merkt dan al snel dat het druk en chaotisch kan worden bij de incheckbalies, bij de veiligheidscontroles en bij de gates. Op tijd op het vliegveld zijn is daarom het advies. In de meeste gevallen is het transport door de reisorganisatie geregeld. Zij houden vaak al goed rekening met de hoeveelheid tijd die je nodig hebt op het vliegveld.

In de terminal zijn enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Verwacht geen aanbod zoals op Schiphol! Wil je aangenaam eten voor je terugreis naar Nederland of België, probeer dan te eten voor je naar de luchthaven gaat.

De luchthaven van Kos

Met de auto naar Kos reizen?

Je kunt met de auto naar Kos reizen, maar je bent dan wel eventjes onderweg. De totale reis neemt ongeveer 33 tot 36 uur onderweg exclusief pauzes, overnachtingen en verkeersproblemen. Je moet dan maar liefst zo’n 3100 tot 3300 kilometer overbruggen, een groot aantal landen doorkruisen en twee veerboten nemen. Buiten de enorme hoeveelheid tijd die ermee gemoeid gaat is het ook de vraag of het kostentechnisch geen gekkenwerk om met de auto van Nederland naar Kos te reizen. Reken op zo’n duizend euro per enkele reis aan brandstof, tol en veergeld. Daar komen overnachtingen en eten/drinken onderweg nog bij. Als je je realiseert dat de werkelijke autokosten hoger zijn dan alleen de brandstof die kan zelf de rekensom wel maken.