Het weer op Kos

Als naar Kos gaat dan mag je je verheugen op een aangenaam en warm klimaattype. Het klimaat dat heerst op Kos is een mediterraan klimaat, dat ook wel Middellandse Zeeklimaat genoemd wordt. Waar deze term vandaan komt, zal gezien de geografische ligging van Kos waarschijnlijk weinig vragen opleveren. Binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger heeft Kos een warm mediterraan klimaat. Dit klimaattype wordt aangeduid met de lettercode Csa. Kenmerkend voor het klimaat zijn de droge warme zomers en de nattere milde winters. De meeste neerslag valt op Kos in de periode november tot en met maart. Vanaf april neemt de kans op regen snel af.

klimaattabel Kos

Warm en zonovergoten

Kos is veelal zonovergoten, aangenaam tot zeer warm en vrij droog. Per maand zie je wel duidelijke verschillen in het weerbeeld op Kos. Hieronder lees je per maand hoe het weerbeeld er normaal gesproken uitziet op Kos. Houd er echter wel rekening mee dat ook op Kos het weer sommige periodes aardig af kan wijken van de langjarige gemiddeldes. Soms duurt het wat langer totdat de zomer echt op gang komt, soms steekt er ineens een vrij harde wind op die op grote delen van het eiland voelbaar is en er zijn zelfs zomers waarin het weleens een dagje of zelfs twee dagen binnen een periode van twee tot drie weken kan regenen. We merken dat ook op Kos het klimaat instabieler begint te worden. Dit is iets wat overigens voor grote delen van Europa geldt.

Het weer op Kos

De wind

De wind is een vrij belangrijk element op Kos. Tijdens de warmste maanden zorgt de wind voor een aangename verkoeling en tijdens het voor- en naseizoen kan de wind ervoor zorgen dat het vooral aan het begin of einde van de dag net iets aan de frisse kant aan kan voelen aan het zwembad of op het strand. Voor windsurfers en andere (water)sporters is het van belang te weten wanneer en waar ze de grootste kans hebben op voldoende wind om hun sport uit te oefenen.

Op Kos zijn de noordelijke windrichtingen dominant. Gedurende vrijwel het hele jaar waait de wind vooral vanuit het noordwesten tot noorden. Je merkt dat goed als je vanuit Kos-Stad naar het noorden richting Lámbi fietst. Je merk vooral dat op de plek waar je ‘de hoek omgaat’ er een vrij sterke wind kan staan. In het voorjaar staat de wind vaker anders. In maart en april is het zuidoosten ineens de dominerende windrichting. Veel watersporters kiezen er in deze periode dan ook voor om hier naar het strand te gaan. De grootste kans op windkracht 4 of harder is er in de maanden juli en augustus. De wind waait op Kos eigenlijk nooit uit oostelijke of noordoostelijke richting. Daardoor voelt het in plaatsen zoals Kos Stad en Psalidi vaak warmer aan dan elders op het eiland.

Het weer op Kos in april

April is een maand waarin de lente steeds meer vat begint te krijgen op het weer. De maximumtemperatuur ligt gemiddeld tussen de 15 en 23 graden Celsius, maar tegen het einde van de maand zijn uitschieters richting de 25 graden of nog iets hoger zeker mogelijk. Je merkt wel dat het ’s avonds nog aardig af kan koelen. De minimumtemperaturen liggen in april meestal tussen de 8 en 15 graden Celsius. Dat betekent dus wel een jasje of vest meenemen voor de avonduren. Bewolking en ook neerslag zijn niet vreemd in april. Opvallend is dat in april de wind ruim 25% van de tijd niet uit het noordwesten of noorden waait.

Het weer op Kos in mei

De kans op stabiel en zonnig weer neemt toe. De middagtemperatuur ligt meestal ergens tussen de 20 en 28 graden Celsius. Vooral in de tweede helft van mei merk je dat de zon meer schijnt, de hoeveelheid neerslag nog verder afneemt en dat de bewolking beduidend minder wordt. Een redelijk deel van de dagen in eind mei is zomers te noemen (maximumtemperatuur van 25 graden of hoger). De avonden worden minder fris.

Het weer op Kos in juni

Juni is een overgangsmaand. Het is de eerste maand waarin het kwik geregeld de dertig graden zal benaderen of bereiken, maar ook de maand waarin de wind toe zal nemen en de noordwestelijke / noordelijke windrichtingen dominant zullen worden. Het aantal dagen waarin er regen valt beperkt zich deze maand meestal tot 1 of 2 dagen.

Het weer op Kos in juli

Juli is op Kos volop zomer. Dat betekent veel zon, amper neerslag en hoge temperaturen. Maximumtemperaturen van 29 tot 33 graden Celsius zijn gebruikelijk, maar het kan nog warmer worden. Maximumtemperaturen die lager liggen dan 25-26 graden Celsius zijn bijna een zeldzaamheid in deze zomermaand. Door een vrij hoge luchtvochtigheid is sluierbewolking zeker mogelijk. Onweersbuien of regen zie je in juli niet zo vaak. De kans blijft echter wel aanwezig, maar is klein.

Het weer op Kos in augustus

In augustus zet het weer van juli zich voort. De nachten in de eerste helft van de maand zijn vaak de zwoelste. Het kwik daalt dan vaak pas tegen zonsopkomst naar zo’n 25-26 graden Celsius. Wie lang op het terras wil zitten heeft in augustus prima weer. De droogte houdt aan, net als de wind. Windkracht 4 is vrij normaal in deze tijd van het jaar. Dat merk je vooral aan de noordelijke en westelijke kusten van Kos.

Het weer op Kos in september

In september komt er langzaamaan een einde aan het warmste weer. Meestal brengt deze maand wel een paar dagen met enige regen en soms heb je zelfs te maken met een ronduit regenachtige dag. De wind blijft vaak onverminderd aanwezig. Dat zorgt ervoor dat het eind september, als de temperaturen ook wat dalen, het op de plekken in de wind al wat frisser kan aanvoelen aan het strand of zwembad.

Het weer op Kos in oktober

Oktober kan schitterend weer bieden op Kos. Het kan echter ook zomaar zijn dat het net te koel is om op het strand of zwembad te vertoeven of dat het zelfs regent. Zeker in de tweede helft van oktober is het weer vrij onvoorspelbaar. Wie in deze maand een strandvakantie op Kos wil vieren die moet er rekening mee houden dat de kans bestaat dat het wat minder weer is. Je ziet dit vooral terug in de hoeveelheid bewolking. Het gebeurt wat vaker dat het redelijk tot zelfs zwaar bewolkt is en de bewolking is vaak ook wat hardnekkiger in oktober. Het zeewater begint wat af te koelen, maar is zeker nog niet onaangenaam. Een herfstvakantie op Kos vieren kan dus aangenaam zijn, maar zekerheid heb je niet.

Winterzon op Kos

Als je een winterzonvakantie overweegt dan kun je Kos beter niet op je shortlist zetten. Kos is in de wintermaanden te koel, te nat en te grijs voor een zonvakantie. En wie alleen de echte kou wil ontvluchten die zal merken dat het op Kos in de periode november tot half april erg rustig is. Veel hotels, bars en restaurants sluiten dan zelfs hun deuren. Er zijn mede daarom weinig mensen die een wintervakantie op Kos overwegen.

In januari en februari valt er gemiddeld meer neerslag op Kos dan in Nederland. Het aantal regendagen is dan vaak wel wat minder op Kos, maar de hoeveelheid die er op regendagen binnen een etmaal valt kan vrij hoog zijn. Sneeuw komt op Kos eigenlijk zelden tot nooit voor. Wij hebben nog nooit een witte laag op de stranden van Kos gezien.

Regel je reis naar Kos

Wil je een reis naar Kos boeken? Wij hebben het je gemakkelijk gemaakt. Reisaanbieders, autoverhuurders, luchtvaartmaatschappijen die naar Kos vliegen… alles wat je nodig hebt om jouw vakantie naar Kos te boeken op één pagina.
Regel in een paar kliks jouw reis naar Kos.

✅ betrouwbare bedrijven
✅ gemakkelijk online te regelen
✅ kortingen worden direct verwerkt

regel je reis naar Kos